Tästä takaisin podcasteihin.
1_Avauspodcast_saunasihillä_editoitu
Äänitteen kesto: 12 min
Litterointimerkinnät
K: Haastattelija(t)
V1: Vastaaja 1
V2: Vastaaja 2
sa- sana jää kesken
(sana) epävarmasti kuultu jakso puheessa tai epävarmasti
tunnistettu puhuja
(-) sana, josta ei ole saatu selvää
(- -) useampia sanoja, joista ei ole saatu selvää
, . ? : kieliopin mukainen välimerkki tai alle 10 sekunnin tauko
puheessa
Intro: No joo, siitä se lähti siitä liikkeelle että pojan kanssa saunottiin yhdessä ja keskusteltiin erilaisista asioista mitä on tulossa ympäristön puolelta uusi juttuja kun hänellä oli selkeä näkemys siitä mitä sieltä tulossa. Ja sitten minua tietysti kauhistutti että nyt taas mulle omassa taloudessa kustannukset nousee ja yrityksissä nousee kustannukset, se aiheuttaa vain turhaa lisäkustannuksia yrityksille ja se näkyy taas kaikissa hinnoissa. Mutta toki tietysti ymmärsin hänen puolensa siitä, totesin oman puoleni hänelle siitä ja todettiin et ollaan vähän vastakkain täs asiassa, mutta sit ruvettiin myös tietty voisko tästä löytyy jotain sellaista yhteistä. Sit me sitten me löydettiin se yhteinen sävel siitä silleen että mä kerroin että meillä talouden puolella pitää kaikki raportointi tehdä tiettyllä tavalla järjestelmällisesti ja se näyttäytyy kaikille samanlaisella, että mites siellä ympäristöpuolella sitten, onks teil jotain sellasta vastaavaa, jolloin todettiin sitten että siellä ei ole mutta voisko sinne kehittää jotain, jolloin täst löydettiin se yhteinen sävel sitten, että tässä saadaan hyvin yhdistettyy periaatteessa kahden koulukunnan edustuskin, niin kub taloushallinto ja tällänen ympäristöpuolen koulutusohjelma, ja sitä kautta ne vois ehkä täydentää toisiaan, eikä ollakkaan välttämättä vastakkainasettelun roolissa tässä hommassa. No sitte saunominen jäi siihen ja jutut jäi siihen, mut sit palasin tosiaan Suvin kanssa tässä asiassa – Suvi on hyvä kollega, palasin asiassa ja Suvi toimi naishenkilönä ja päätti että tehdään tästä hankehakemus ja hän veu sit sen eteenpäin ja minä sitten peesasin siitä ja hyvät rahat saatiin ja valittiin sitten tähän ammattikorkeakoulun mukaan, koska silloin mietittiin sitä että heille on paljon tähän ympäristöpuoleen ainaki annettavaa kun heil on tällänen koulutusohjelmakin. Tässä ollaan, kovin on paisunut hanke.
Terhi Tuominen: Kuuntelet Yritysvastuuraportoinnin ABC -podcast-sarjaa, joka pohjautuu vihreä tilinpäätös ja vastuullisuus osana vihreää siirtymää, vihreää vastuu -hankkeessa tehtyihin huomioihin ja tehtyihin havaintoihin vastuullisuudesta pk-yritysten näkökulmasta. Sarjasta saat tietoa mitä pk-yritysten vastuullisuustoiminta käytännössä tarkoittaa ja miten se ilmenee erilaisena vastuullisuuden muotoina, esimerkiksi hankkeessa muotoiltavan palvelumallin avulla. Sarja tehdään yhteistyönä Laurean ja LAB -ammattikorkeakoulujen hanketiimiläisten kesken. Mie oon Terhi Tuominen ja toimin tän jakson hostina ja toimin tässä vihreä vastuu -hankkeessa projektipäällikkönä täällä LAB-ammattikorkeakoulussa ja tossa alussa kuulimme Laurean taloushallinnon lehtori Arto Lindbergin tarinan siitä miten tämä hanke sai alkunsa. Ja kiitokset Arto että jaoit tän tarinan meidän kanssamme. Ja mukana täällä keskustelemassa on vihreä vastuu -hankkeen asiakkuusvastaava Jaakko Grönmark. Ja tän jakson tarkoituksena on kertoa tästä meidän hankkeesta. Eli me keskustellaan vähän hankkeen mahdollistajista, hankkeen tavoitteesta, kohderyhmistä ja mitä me ollaan saatu aikaseks ja tehty ja kuinka nää kohderyhmät on sitte ottanu vastaa tämän hankkeen. Ja tässä lopussa kerromme vielä lyhyesti et mitä aiheita tullaan sitte käsittelemään näissä seuraavissa jaksoissa.
Jos nyt aloitetta siitä että tämä vihreä vastuu -hanke on EU:n ja Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen rahoittama, sekä Laurean ja LAB:n osarahoittama, toteuttama hanke. Ja se miks tätä hanketta tehdään johtuu siitä, että tässä on ollut taustalla tää uus EU:n yritysvastuulakialoite ja sitte yritysten sidosryhmät ja tavallaan sidosryhmiin liittyvät vaatimukset niin ne on ollu tässä taustalla sitte jonka takia nää yritysten vastuullisuusvaatimukset on tullu kasvamaan ja tulee kasvamaan myös pk-yritysten keskuudessa. Ja vaikkei tämä laki tällä hetkellä suoraan velvoita näit pk-yrityksiä raportoimaan tästä vastuullisuudesta, niin nää pk-yritykset on kuitenkin useimmiten osa näitä isoimpia yritysten arvoketjuja, jolloin osittain vastuullisuusraportointi kohdistuu jatkossa tulevaisuudessakin myös heihin. Ja tää meidän hanke pyrkii auttamaan näitä tilitoimistoja ja heidän asiakkaitaan vastaamaan tähän raportointivaatimukseen ja erityisesti lisäämään tätä pk-yritysten kilpailukykyä. Eli me yhdessä kehitetään tällasta uudenlaista yhtenäistä ikään ku kaikille sopivaa ja kaikille helppokäyttöstä vastuullisuuteen ja tälläseen vihreään tilinpäätökseen liittyvää palvelumallia näille tilitoimistoille, joka sitte helpottas heidän arkea. Eli kohderyhmänä on nää pk-sektorin tilitoimistot ja heidän asiakkaat ja Jaakko jos sinä kertoisit miten te lähitte ottamaan yhteyttä näihin tilitoimistoihin ja kuinka moneen olette yhteydessä ja minkä kokosia.
Jaakko Grönmark: Kiitos Terhi ja tosiaan mehän lähettiin alussa kartuttamaan Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja sitten Etelä-Karjalan eli näiden kohdealueiden osalta tilitoimistoja ja noin toistasataa tilitoimistoa kontaktointiin sit siinä alkuvaiheessa. Tilitoimistojen koko vaihteli ihan sit sieltä yhden hengen tilitoimistosta jopa noin sadan hengen tilitoimistoon. Ja se vastaanotto oli positiivista, että vaikkakin aihe oli tietysti uusi ja siitä ei välttämättä ihan hirveesti tiedetty, niin kyl se niinku viesti mikä heti välitty niin oli se et koettiin tärkeäksi haluttiin olla mukana heti alusta alkaen.
Terhi Tuominen: No mites sitte, mitkä on sun mielestä ollu ne tärkeimmät asiat jotka on noussu sitte esille tilitoimistojen kanssa, että millaista apua eniten kaipaa koskien vastuullisuusraportointia?
Jaakko Grönmark: No ensinnäkin sielt on tietysti noussut se, et mitä tämä vastuullisuusraportointi käytännössä tarkottaa. Ja sitten toki se, että mitä tämä direktiivi tulee pitämään sisällään. Tuleeko olemaan pakollinen ja mistä sitten tarvittaessa lisätietoa saa ja sitten resursseja siihen.
Terhi Tuominen: Vähän ollaan järjestetty tässä hankkeessa tällasia erilaisia tilaisuuksia Teamsin välityksellä, eli meillä on ollu tällasia vastuullisuuteen liittyviä työpajoja ja webinaaria, joissa on sitte ollu asiantuntijoita kertomassa muun muassa tästä valmisteilla olevasta yritysvastuulakialoitteesta. Eli muun muassa tossa marraskuun webinaarissa meillä oli Linda Piirto ministeriöstä ja Hannu Ylänen elinkeinoelämän keskusliitosta. Ja sitten näissä muissa hankkeen työpajoissa me ollaan käsitelty tälläsiä aiheita ku vastuullisuuden kannattavuus, tulevaisuuden ennakointi, muutoskyvykkyys sekä vastuullisuuden riskien hallinta.
Jaakko Grönmark: Juurikin näin ja näistähän sitten muuten löytyy tallenteet joita halutessaan pääsee katsomaan tuolta meidän hankkeen verkkosivuilta osoitteesta vihreävastuu.fi.
Terhi Tuominen: Mitäs sitte, mitä mieltä Jaakko oot et kuinka nämä tilitoimistot on ottanut vastaan nämä ja tilaisuudet ja nää sisällöt, että onko nämä tilitoimistot sun mielestä kokenu nää hyödylliseksi ja paljonko tässä ollu yhteensä tilitoimistojen mukana näis tilaisuuksissa?
Jaakko Grönmark: Kyllä mun kokemuksen mukaan on koettu todella hyödylliseksi. Meillähän taitaa arviolta sanoisin noin 20–30 kappaletta tilitoimistoja on yhteensä näis ollu mukana.
Terhi Tuominen: Joo eli varsin varsin hyvä määrä ollaan saatu näit tilitoimistoja mukaan, ja mehän ollaan työstetty työpajoissa tällasta tulevaa vastuullisuuden palvelumallia palvelumuotoilua apuna käyttäen, niin haluisitko kertoa tästä vähän lisää?
Jaakko Grönmark: Joo tosiaan useampi tämmöinen työpaja on järjestetty ja siellä semmonen seitsemän kappaletta on ollut tilitoimistoja mukana ja vastaanotto ollut todella positiivista, että ollaan palautetta sitten aina näiden työpäivän jälkeen kerätty, niin siellä ihan suoria adjektiiveja mitä on tai millä tavalla työpaja on kuvailtu, niin muun muassa syvällistä pohdintaa, sit on ollu mainintaa et loistava päivä ja viimeisimmän jälkeen oli nyt ihan tämmönen kommentti et hyvä pohja lähteä eteenpäin. Ja mehän ollaan muuten hankkeesta myös toteutettu erilaisia kyselyjä ja tuotettu hankkeeseen liittyviä selvityksia. Selvityksessä muun muassa otettu kantaa siihen, että mitkä kaikki asiat vaikuttaa sitten tähän yritysten vastuullisuuteen ollaan myös tehty aiheeseen liittyviä videoita ja tietysti sitten nyt tätä podcast-sarjaa. Ja kaikki nämähän löytyy myös sieltä hankkeen verkkosivuilta vihreävastuu.fi.
Terhi Tuominen: Kiitos tosi paljon Jaakko että olit mukana keskustelemassa miun kanssa tästä hankkeesta ja mitäs aiheuta meillä olikaan tulossa seuraavaks tässä podcast-sarjassa?
Jaakko Grönmark: Meillähän on tulossa vielä sitte useampi jakso, jossa käsitellään muun muassa taloudellisen, sosiaalisen ja sitte ympäristövastuullisuuden näkökulmasta et mitä se vastuullinen liiketoiminta sitten oikein on ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon näiden kolmen teeman alla, kun vastuullisuutta lähetään sitten raportoimaan. Ja useampi alan asiantuntija on myös tulossa sitten vierailemaan näihin jaksoihin, eli kannattaa olla kuulolla.
Terhi Tuominen: Oikein hienoa ja laittakaahan seurantaa vihreän vastuun podcast-sarja niin, ettei yritysvastuu varpaille astu. Mie oon Terhi ja mun seurassa oli Jaakko. Ei muuta ku ens kertaan jolloin sitte keskustellaan taas näistä vastuullisuuden ajankohtaisista ja polttavista aiheista.
Outro: Vihreä vastuu -hankkeessa kehitetään tilitoimistojen ja heidän asiakkaiden kanssa vihreän tilinpäätöksen ja vastuullisuusraportoinnin palvelumallia. Kohderyhmänä ovat erityisesti Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueen tilitoimistot. Tavoitteena on luoda yhtenäinen ja objektiivinen palvelumalli, jonka lähtökohtana on vihreä talous, yritysvastuulaki ja vastuullisuusraportointi. Hanke saa rahoitusta Hämeen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus toimintalinja yhdeksän, React EU ESR-toimenpiteet. Hankkeesta lisätietoa osoitteesta vihreävastuu.fi. Muun muassa hankkeen videot ja julkaisut löytyvät myös hankkeen nettisivuilta.
Tästä takaisin podcasteihin.