Yritysvastuuraportoinnin ABC: Mitä on yrityksen taloudellinen vastuu?
Tästä takaisin podcasteihin.
2_TalousPodcast1_editoitu
Äänitteen kesto: 15 min
Litterointimerkinnät
sa- | sana jää kesken |
(sana) | epävarmasti kuultu jakso puheessa tai epävarmasti tunnistettu puhuja |
(-) | sana, josta ei ole saatu selvää |
(–) | useampia sanoja, joista ei ole saatu selvää |
, . ? : | kieliopin mukainen välimerkki tai alle 10 sekunnin tauko puheessa |
[sauna ääniä]
Terhi Tuominen: Tämä on vihreä tilinpäätös ja vastuullisuus osana vihreää siirtymää eli Vihreävastuu -hankkeen yritysvastuuraportoinnin ABC-podcast. Sarjasta saat tietoa miten voit varautua yritysvastuuraportoinnin muutoksiin, mitä pk-yritysten vastuullisuustoiminta käytännössä tarkoittaa ja miten sitä voidaan raportoida. Tervetuloa Vihreävastuu -hankkeen podcast jaksoon, jossa käsitellään yritysten taloudellista vastuuta.
Vieraana meillä on tänään taloushallinnon lehtori ja asiantuntija Jukka Sirkiä LAB-ammattikorkeakoulusta. Jukka on taustaltaan kauppatieteiden tohtori ja Jukalla on vahva tausta it-palvelujen liiketoiminnan johtamisessa. Lisäksi Jukka toimii muutamissa start up -yrityksissä hallituksessa, joissa tavoitteena on kannattavasti kasvattaa yritysten liiketoiminta. Jukan lisäksi meillä on täällä myös Arto Lindberg, Laurean taloushallinnon lehtori, joka toimii taloushallinnon asiantuntijana Laurea-ammattikorkeakoulussa. Koulutukseltaan Arton kauppatieteiden maisteri.
Mie oon Terhi Tuominen ja toimin tän jakson houstina ja olen myös Vihreävastuu -hankkeen LAB-ammattikorkeakoulun projektipäällikkö.
Ja alottaisin tän jakson kysymällä ihan ensimmäisenä, mitä kaikkia asioita näet taloudelliseen vastuuseen kuuluvan ja mitkä on sinun mielestä taloudellisen vastuun kulmakivi?
Jukka Sirkiä: No niin kiitoksia Terhi. Tietysti hyvin suppeasti määriteltynä jo osakeyhtiölain määritelmän mukaan osakeyhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa omistajille. Tietysti mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole toisin määritelty. Ja näkisin niin, että yrityksen taloudellinen vastuu toimii sateenvarjona koko yrityksen liiketoiminnan ylle ja sen osalta. Ja myös voidaan nähdä niin, että taloudellinen vastuu liittyy rahaliikenteeseen yrityksen sitä ympäröivien sidosryhmien välillä. Ja kaiken kaikkiaan… tietysti talouden vastuun yksi keskeisimpiä tavoitteita on yrityksen toiminnan turvaaminen ja jatkuvuus pitkällä tähtäimellä.
Terhi Tuominen: Kiitos Jukka.
No mites Arto? Mitäs sie näät tän kysymyksen, et mitä kaikkia asioita näet taloudelliseen vastuuseen kuuluvan ja mitkä on sun mielestä taloudellisen vastuun kulmakiviä?
Arto Lindberg: Kiitos Terhi. Kiitos myös Jukalle tuo oli hyvä kommentti tuohon, et osakeyhtiöllä on tarkoitus, mutta myös sitten tietenkin, että yhtiöehdotuksessa voidaan asia toisinkin mainita.
Minulle päällimmäisenä tulee tietenkin mieleen se kannattavuus, joka varmaankin on kaikkein tärkein tavote siellä yritystoiminnassa, mutta se mikä se kannattavuuden taso on, niin senhän aina sitten omistajat sanelee ja millä aikavälillä sitä pitää olla kannattava, pitääkö olla vuodessa vai 5 v:ssa. Mutta se kuuluu hyvin pitkälti tonne.
Jukka Sirkiä: Jos vielä lyhyesti tuohon liittyen, tuohon pitkän tähtäimen näkökulmaan ja toiminnan turvaamisen, tietysti myös se pitää muistaa, että kun asiakkaat tilaa ja ostaa palveluita tai projekteja, tuotteita yritykseltä, niin tavallaan se, että myös se pitkän tähtäimen näkökulma, et yritystoiminta on turvattua, ni luo luo turvaa sille, että asiakkaan ostamat (-) [3:33] tietojärjestelmät, niitten ylläpito ja kehitysvastuut jatkuvat, palvelut jatkuu, isompien projektien takuuluonteiset vastuut sitten jatkuu ja asiakas saa turvallisesti palvelua, kun yritys kannattaa ja voi hyvin.
Terhi Tuominen: Miten siun mielestä Arto tämä taloudellinen vastuullisuus näyttäytyy sitte erilaisissa yrityksissä?
Arto Lindberg: No se on ihan erilaisissa yrityksissä, siinä on tietysti isosta pieneen, mut kyllä varmaan aika pitkälti korostuu se, että kuinka siellä tuotteet tai palvelut hinnoitellaan, että mikä on se hintapolitiikka, että pystyttäs turvaamaan se toiminnan jatkuvuus, mihin tuolla aikaisemminkin Jukka viittasi jo niinku pitkällä tähtäimellä ja tuottamaan sitten ne palvelut ja sitoumukset. Kiteyttämään sitten myöhemminkin. Eikä vaan enää sillä kaupantekohetkellä vaan sitten myöhemminkin. Ja tokihan siellä sitten nousee siellä myöskin esiin se, että niihin sitoumuksiin ja velvoitteisiin varmaan hyvinkin tärkeänä se, että palkat ja muut maksut pystyttäs hoitamaan ajallaan sitten ja sopimuksien mukaisesti.
Terhi Tuominen: Mites Jukka siee näät tän asian?
Jukka Sirkiä: Joo. Hyviä näkökulmia Artolta ja tuohon hinnoitteluun‚ jos erityisesti ottaa startup-yritykset ja start up -maailman, niin tullaan siihen, että hinnoittelu on tärkeä osa myynnin onnistumista ja iso haaste tavallaan pienillä alkavilla yrityksillä on myynnin onnistuminen. Ja tähän hinnotteluun tulee tietysti tämmönen oikeudenmukaisuuden periaate ja se, että hinnoittelua voidaan hyvin perustella asiakkaiden oikeudenmukaisella kohtelulla ja myös näin pyrkiä taklaamaan isompien ostajien neuvotteluvoimaa. Ja sitten myös tämmönen näkökulma, että kun yritykset aloittaa ja on pieniä alkavia yrityksiä, niin pitää muistaa se, että annettu alennus, eli asiakkaalle annettu alennus on suoraan yrityksen tuloslaskelman viimeiseltä riviltä pois. Eli alennuksiin kannattaa hyvin tarkkaa tarkkaan pohtia, että miten niitä annetaan tai annetaanko.
Arto Lindberg: Joo. Se oli hyvä huomio, jos saan lisätä tuohon Jukan (-) [5:46]. Sehän toimii kuin hävikkikin samalla tavalla sitten ja jos lisäisin vielä tuohon hinnotteluun se, että viime aikoina puhuttu paljon siitä, että se (- -) tai ainakin pienemmissä yrityksissä on hyvin tärkeää, jotta sillä pystyttäisiin myöskin oma eläke sitten myöhemmin hoitamaan ja pystytään hoitamaan kaikki maksut siihen liittyen.
Terhi Tuominen: Minkälaisia vaatimuksia työ näette, että yrityksen erilaiset sidosryhmät asettaa tälle yrityksen taloudelliselle vastuulle?
Jukka Sirkiä: Eli jos puhutaan sidosryhmistä, lähdetään liikkeelle vaikka verottajan vaatimuksesta tai sittten voidaan myös pohtia vaikka rahoittajien vaatimuksia, niin jos lähetään sieltä purkamaan. Eli verottajan vaatimuksista on mm. erittäin tärkeitä oma-aloitteisten verojen maksut ja tietysti myös sitten rahoittajien, kuten pankin tai vaikka Business Finlandin lainojen lyhennykset on syytä hoitaa ajallaan. Eli ajoissa kun ne hoidetaan, niin silloin vältytään turhilta lisäharmeilta ja tietysti pitää muistaa, että jos meillä on kassa tiukilla tai tilanne on vaikea on tietysti myös syytä sopia ajoissa maksusuunnitelmat näille rahoittajien ja verottajan vaatimuksille ja niille maksuille.
Ja sit jos taas lähdetään siitä… otetaan sidosryhmistä vielä mukaan omistajat, niin tietysti lähtökohta, mitä pienempi yritys ja erityisesti start-up yrityspuolen näkökulmasta tulee vastaan se, että yleisesti ja usein omistajan keskeisin vaatimus on kasvun hakeminen ja mikä taas liittyy yrityksen valuaatioon. Eli kasvavan yrityksen valuaatio ja arvonmääritys on sitä korkeampi, mitä paremmin yritys saadaan kasvamaan. Tietysti tähän on syytä tehdä hyvää strategista suunnittelua ja strategiatyötä yrityksen omistajien ja osakkaiden ja avainhenkilöiden välillä.
Terhi Tuominen: Joo, kiitos Jukka. No mitäs Arto sie näät tän asian, että minkälaisia vaatimuksia yrityksen sidosryhmät asettaa yrityksen taloudelliselle vastuulle?
Arto Lindberg: Jukka hyvin kattavasti vastas tohon.
Minulle tulee tietysti lähinnä mieleen noista sidosryhmistä nyt julkista hallintoa edustava sidosryhmä ja verottaja. Elikkä kyllähän se tietenkin odottaa, että me toimitaan siellä lakien ja asetusten puitteissa ja eikä harrastetataloutta, mutta sit se jos taloudellisen vastuun näkökulmasta ajatellaan niinku verottajan näkökulmasta ajatellaan, niin eihän se välttämättä ole vastuullisuutta, että me hoidetaan asiat laki ja asetusten mukaan, vaan näihän ne pitää kaikkien muutenkin toimia. Ja vastuullisuus vois alkaa vasta sitten sen jälkeen, jos me toimitaan vielä vähän niinku parempikin.
No toki sitten taas sitte, jos muistakin sidosryhmistä ja ajatellaan omaa yritystä ja sitten se toimisi ketjussa alempana päin, niin sen pitäis miettiä sitä, ja ylemmäski päin, miten siellä ne sopimukset rakennetaan, miten sovitaan niistä, miten niitä valvotaan, miten toimitaan sitten, jos jonkinlaisia poikkeamia havaitaan ja onko niihin jotain sanktioita sitten. Tälläsiä tulee mieleen siinä.
Jukka Sirkiä: Voisin jatkaa vielä tuohon. Lähinnä tätä vaikka henkilöstö sidosryhmänäkökulmaa vielä, että on sitten syytä myös, tietysti lähtökohta se, että talouden vastuu liittyy myös pitkälti tosiaan nyt tää työpaikkojen turvaaminen ja myös reilu palkkauskin ja yhtä lailla vielä voisin jatkaa sitä näkökulmaa sen, että henkilöstön koulutus ja osaamisen päivittäminen, millä taas saadaan sitä kilpailuetuakin sinne yritysmaailmaan tai yritykselle luotua ja sitten on syytä muistaa, että meillä on Suomessa huippuhyviä ammattikorkeakouluja, mis on tarjolla lukuisia älyttömän hyviä kursseja, työelämälähtöisiä kursseja ja nyt niitä näkemykseni mukaan niitä olis hyvä hyödyntää paljon laajemminkin ja erityisesti yritystoiminnan vastuu ja avainhenkilöiden osalta olis. Eli tervetuloa mukaan hyville kursseille.
Terhi Tuominen: Kiitos Jukka hyvistä täydennyksistä. Ja jos sitte siirrytään tohon seuraavaan kysymykseen, niin mitkä on Arto siun mielestä pk-yrittäjän suurimpia haasteita on nyt loppuvuonna 2022?
Arto Lindberg: Nythän eletään hyvin haasteellisia aikoja ja siinä mielessä voi sanoa, et itse olen hyvin turvallisessa asemassa, kun en ole yrittäjänä ja siellä varmastikin kustannusten nousu näyttäytyy isossa roolissa inflaation myötä ja tietenkin, kun korotkin nousee, niin se voi olla vaikeata sitten, että myynti supistuu siellä ja se kassavirta ei välttämättä tuu riittämään sitten enää niinhin menoihin, mitä sillä yrityksellä on aikaisemmin ollut.
Jukka Sirkiä: Juuri näin. Sitten tuohon vois lähtee Arton näkökulmaa jatkaa siitä, että tosiaan kun meillä kustannustaso on nousut ja energiakustannukset, polttoaineiden hinnat on noussut tai nousee, niin helposti käy niin, että se voi vaikuttaa sen asiakkaan ja kuluttajien ostovoiman laskemiseen ja mikä taas aiheuttaa sitten myynnin osalta omia haasteita. Ja nyt onkin sitten syytä aika yrityksessä kassavirtalaskelmia aktiivisesti päivittää ja tarkkailla kassaa ja pohtia keinoja kassavirran parantamiseksi ja myös se, että tehdään sitten toimia riittävän ajoissa kassavirran riittävyyden eteen. Et jos miellä näkyy ongelmia loppuvuonna, niin nyt on syytä niihin puuttua ja hyvissä ajoin tehdä korjaavia toimenpiteitä.
Terhi Tuominen: Minkälaisia mahdollisuuksia ja kilpailuetuja teidän mielestä tämä taloudellinen vastuullisuus tuo?
Jukka Sirkiä: Joo. Hyvä kysymys. Lähinnä tuo kilpailukyvyn hakeminen ja tavallaan tän asian merkityksellisyys. Eli tietysti lähtökohta, se talouden vastuu, kyllä heijastuu yrityksen sidosryhmille ja viestii yrityksen luotettavuudesta. Tavallaan silloin ku me unohdetaan kaikki vastuut, velvoitteet eri sidosryhmiä kohdin oikein ja oikeudenmukaisesti riittävän ajoissa ja hyvin, niin tavallaan se luotettavuuden näkökulma, luotettavuuden korostuminen tulee esille. Eli lähtökohtasesti yrityksen maine, imago, on pitkälti riippuvainen myös tai pitkälti riippuvainen talouden vastuun hoitamisesta. Ja myös heijastuu tänne rahoittajien sijoittajien näkökulmaan, et silloin rahoittajat on valmiudessa rahoittaa yritystä ja taas sijoittajat voi kiinnostua tai kiinnostuvat yrityksestä, minkä asiat on vastuullisesti hoidettu.
Terhi Tuominen: Mites Arto sie näät tän asian?
Arto Lindberg: Jukka hyvin kiteytti asiat siihen maineeseen ja kunniaan tai niin pois päin.
Kyllä se sidosryhmät on hyvin keskeisessä roolissa siinä, et jos itsekin aatteli sitä… olevani jonkun yrityksen asiakkaina, niin kyllä minua tietysti kiinnostaa se, mikä yritys täyttää ne kaikki asiat, mitkä ovat minulle tärkeitä, niin ne pitää olla kunnossa ja joka vielä paremmin tekee, niin aina paljon parempi. Ehkä se minunki eurot sitte sinne ohjautuu ja sama sitten tavaran toimittajien suuntaan, että sellanen luotettavuus siellä… onko sit maine ja kunnia, ni kyllä ne on hyvin isossa roolissa siellä.
Terhi Tuominen: Kiitos Jukka ja Arto erittäin hyvistä ja kattavista vastauksista kokonaisuudessaan koskien tätä yritysten taloudellista vastuuta.
Ja nähdään taas seuraavassa podcast-sarjan jaksossa, jossa käsitellään näitä ajankohtaisia vastuullisuuden osa-alueita.
Miä oon Terhi Tuominen ja seurassani olivat tässä jaksossa Jukka Sirkiä ja Arto Lindberg. Kiitos osallistumisesta.
Vihreävastuu -hankkeessa kehitetään tilitoimistojen ja heidän asiakkaidensa kanssa vihreän tilinpäätöksen ja vastuullisuusraportoinnin palvelumallia Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueella. Tavoitteena on yhtenäinen ja objektiivinen palvelumalli, jonka lähtökohtina on vihreä talous yritysvastuulaki ja vastuullisuusraportointi. Hanke saa rahoitusta Hämeen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus toimintalinja yhdeksän React EU ESR-toimenpiteet. Hankkeesta lisätietoa osoitteesta vihreävastuu piste fi.
[sauna ääniä]
Tästä takaisin podcasteihin.