Vastuullisuuden ulottuvuudet – ympäristöllinen, taloudellinen ja sosiaalinen – ovat olleet Vihreä vastuu -hankkeen keskustelujen ja hanketyön keskiössä. Vastuullisuuden tarkastelu näiden näkökulmien kautta auttavat hahmottamaan toiminnan vaikutuksia kokonaisvaltaisemmin. Esimerkiksi yhdestä näkökulmasta hyvä toimenpide voi tuottaa haittaa toisesta näkökulmasta, jolloin joudutaan miettimään kokonaiskuvaa ja onko tuotettu hyvä siitä aiheutuvien haittojen arvoinen. Tässä blogissa pohdin, miten markkinatalouden tasapainon…
Julkaisut
Vastuullisuuden palvelumalli pk-yritysten käyttöön
LAB- ja Laurea-ammattikorkeakoulujen Vihreä vastuu -hankkeessa on luotu viimeisen kahden vuoden aikana vastuullisuuden palvelumalli pk-tilitoimistoille ja heidän asiakkailleen. (Vihreä vastuu 2023; LAB 2023). Vastuullisuuden palvelumalli muotoiltiin yhteistyössä seitsemän pilottitilitoimiston kanssa: D-House, Eevan Tupa, Tilitoimisto Terhi Ruokolainen, Tilimix, Kirjausketju, JBB ja E-Profit. Palvelun muotoilussa hyödynnettiin useita selvityksiä ja tehtiin benchmarking-toimia käyttämällä esimerkiksi FIBS:n vastuullisuusraporttia, SDG-arviointityökalua ja…
Vihreä tilinpäätös – maksuaikojen merkitys vastuullisuuden näkökulmasta
Vihreä vastuu -hankkeessa (LAB 2023) on tarkasteltu yrityksen taloudellista-, sosiaalista- ja ympäristövastuuta. Maksuvaikeus liittyy taloudelliseen ja sosiaaliseen vastuuseen. Syyt voivat johtua kohteesta itsestään tai sen ulkopuolelta. Taloudellinen vaikutus näkyy usein kassan riittämättömyytenä ja lisääntyneenä tarpeena korjata tulo- ja menovirtoja. Sosiaalinen vaikutus voi ilmetä yksilön tai yrityksen sulkemisena asioiden tai yhteisöjen ulkopuolelle. Yritykselle se tuskin tuottaa…
Vastuullisuuden palvelumalli, yritysvastuukysely ja viestintä
Yritysvastuudirektiivin ensimmäiset muutokset vahvistettiin joulukuussa 2022 ja direktiivin kehitystyö EU:ssa jatkuu. Kehitystyö kohdistuu vastuullisuuden kestävyystietojen vertailukelpoisuuteen sekä raportoinnin kattavuuden laajenemiseen yhä vahvemmin pk-sektorille. Eri sidosryhmien vastuullisuusvaateet pk-yritysten keskuudessa kasvavat yhdessä lakien, säädösten sekä direktiivien kanssa. Tarve vastuullisuuden kehittämiseen ja uudistamiseen osana pk-yritysten liiketoimintaa vahvistuu entisestään. Kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja vastuullisuuden edistämiseksi yritysten tulee vahvistaa raportointiaan vastuullisuudesta….
Tukea tilitoimistoille vastuullisuuspalveluista viestimiseen
Viestinnän avulla voidaan vaikuttaa yrityksen sidosryhmien mielikuviin ja lisätä tietoa yrityksen toiminnasta. Sen avulla voidaan rakentaa yrityksen imagoa ja kertoa asiakkaille siitä, kuinka yritys toimii. Vastuullisuusviestinnän avulla kerrotaan yrityksen vastuullisuustavoitteista ja -toimenpiteistä, kerrotaan mahdollisista vastuullisuuteen liittyvistä tavoitteista sekä luodaan myös vetovoimaa kohderyhmän keskuudessa. Kirjoittajat: Tarja Isola, Veera Peltomaa & Jaakko Grönmark Vihreä tilinpäätös ja…
Vastuullisuusosaamisen tarve kasvaa tulevaisuudessa
Kestävästä ja vastuullisesta liiketoiminnasta on puhuttu pitkään, mutta toteutuuko yritysten teot puheiden takana? Mikä on vastuullisuuden ja siihen liittyvän osaamisen merkitys tulevaisuudessa yrityksissä? FIBS julkaisi toukokuussa odotetun Yritysvastuu 2023 -tutkimuksen tulokset. Tutkimuksen mukaan tulevaisuudessa vastuullisuusosaamisen vaje ja resurssit ovat suurimpia yritysten kohtaamia haasteita. Kirjoittaja: Tarja Isola Yli puolella yrityksistä on vastuullisuus mukana johdon palkitsemisessa FIBS…
Taloushallinnon alan tulevaisuudessa uhkia ja mahdollisuuksia
Osallistuin Taloushallinnon työ ja tulevaisuus 2023 -verkkotilaisuuteen kuullakseni sekä alan kehityksestä että miten vastuullisuusajattelu alalla ilmenee. Tilaisuuden pääteemat olivat kyberturvallisuus ja maksuhuijaukset ja miten työskentely taloushallintoalalla on muuttunut. Lisäksi puheenaiheina olivat muun muassa digitaalisuus ja tekoäly, etä- ja hybridityöskentely, alan osaamistarpeet ja erilaiset urapolut alalle sekä työvoiman ikääntymisen vaikutukset. Vastuullisuus ei ollut itsessään pääpuheenaiheena, mutta sitä sivuttiin…
Yritysvastuu koetaan yrityksissä tärkeäksi – käytännön toimet jäävät kuitenkin puuttumaan
FIBS:in ja 4FRONT:in kehittämän Yritysvastuun itsearviointi -työkalun tuloksista näkyy, että yritysvastuun merkitys tunnustetaan yrityksissä. Samalla erilaisten raportointitarpeiden lisääntyminen näkyy tarjolla olevien raportointimallien lisääntymisenä. Vielä on kuitenkin tehtävää, jotta käytännön toimet vastaisivat yritysvastuun koettua tärkeyttä. Vihreä vastuu -hankkeessa kehitettävällä palvelumallilla tähdätään vihreään tilinpäätökseen, jossa raportointi tehtäisiin tunnuslukujen pohjalta objektiivisesti itsearvioinnin sijaan. Kuva: Fauxels / Pexels Vihreä…
Oikea vastuullisuus on fiksuutta ja tehokkuutta – ei vain markkinointipuhetta
Oikea vastuullisuus on katseen siirtämistä lyhyen tähtäimen eduista tulevaan. Siinä yrityksen liiketoimintaa suunnitellaan siten, että sillä on edellytykset jatkua tulevaisuudessa. Se tarkoittaa tulevaisuuden ennakointia eli tehdään muutoksia etukenossa sen sijaan että havahdutaan vasta kun riskit toteutuvat. Lisäksi se tarkoittaa tehokkuutta, ei tulevaisuuden kustannuksella, vaan nimenomaan tulevaisuutta ajatellen: resurssiviisautta niin maapallon resurssien, yritysten investointien ja henkilöstöön…
Vihreä tilinpäätös – ajatuksesta tekoihin
Vihreä vastuu -hankkeen myötä on kartoitettu pk-yritysten ja tilitoimistojen tietämystä ympäristöarvojen huomioimisesta tilinpäätöksessä ja yritysvastuulain velvoittavuudesta. Esille on noussut paljon kysymyksiä. Mitä vihreä tilinpäätös tarkoittaa? Miten yritysvastuulaki liittyy asiaan? Kuva 1. Vihreä vastuullisuus mahdollistaa tuottoa. (Mohamed Hassan 2020 / Pixabay) Hankkeen aikana syntynyt ajatus Kun lähestyimme asiassa Vihreä vastuu -hankkeen kohderyhmäksi valittuja pk-yrityksiä ja tilitoimistoja,…