Julkaistu 7.4.2022
Yritysvastuu perustuu John Elkington kehittämään kolmen pilarin malliin (engl. triple bottom line), jossa vastuullisuus koostuu sosiaalisesta, taloudellisesta ja ympäristöllisestä vastuusta (Koipijärvi & Kuvaja 2020, 23). Yritysvastuu on ollut tärkeänä osana yritysten toimintaa jo pidemmän aikaa, mutta erityisesti nyt on kiinnitetty huomiota vihreisiin arvoihin (Viitala & Jylhä 2019, luku “Ympäristövastuu”). Se, kuinka yritys ottaa toiminnassaan huomioon ympäristön ja kestävän kehityksen on tullut ajankohtaiseksi aiheeksi. Euroopan komissio julkaisi 23.2.2022 lainsäädäntöehdotuksen yritysten kestävyydestä ja asianmukaisesta huolellisuudesta eli EU:n yritysvastuulainsäädännöstä (Valtioneuvosto 2022). EU-tason yritysvastuusääntelyn tavoitteena on edistää ihmisoikeuksien kunnioittamista ja siirtymää kohti hiilineutraalia taloutta sekä luoda yhtenäinen toimintaympäristö ja yhdenmukaiset vaatimukset Euroopan unionissa toimiville yrityksille (Valtioneuvosto 2022). Tämän vuoksi alkoi Vihreä vastuu -hanke, jonka tarkoituksena on saada yritysten toiminta yhä vastuullisemmaksi.
Vihreä vastuu -hanke on Laurea- ja LAB-ammattikorkeakoulujen yhteinen hanke, jossa tilitoimistojen kanssa kehitetään uutta palvelumallia. Hanketta rahoittaa Hämeen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus Toimintalinja 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet. Hanke keskittyy Uudellemaalle, Päijät-Hämeeseen ja Etelä-Karjalaan. Tällä hetkellä EU:ssa valmistellaan yritysvastuulakia, jonka vuoksi Vihreä vastuu -hankkeelle on tarve. Yritysvastuulain myötä raportointivastuu lisääntyy ja tämä luo tarpeen helppokäyttöiselle ja kaikille sopivalle raportoinnin palvelumallille. (Vihreä vastuu 2022.)
Päätavoitteena Vihreä vastuu -hankkeelle on viedä eteenpäin tilitoimistojen muutoskyvykkyyttä ja kehittää uudenlaista palvelutoimintamallia pienissä ja keskisuurissa yrityksissä vihreän talouden näkökulmasta. Lisäksi tavoitteena on kohottaa valmiutta ja muutoskyvykkyyttä kohti vihreää taloutta tilitoimistojen henkilökunnan keskuudessa. Muita tavoitteita ovat tilitoimistoissa palveluvalikoiman vastuullisuus, vihreän tilinpäätöksen ja vastuullisuusraportoinnin hallitseminen sekä sellaisen palvelumallin luominen, joka kasvattaa vihreän talouden tekijöiden tuntemusta asiakaskunnassa osana kannattavaa liiketoimintaa. (Vihreä vastuu 2022.)
Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä strateginen vastuullisuus on sekä haaste että mahdollisuus. Usein pk-yritykset ovat osa suurempien yrityksien arvoketjuja, jolloin vastuullisuus korostuu. Näillä yrityksillä on vastuullisuuskriteerit sekä eettiset toimintaohjeet hankintasopimuksissaan, jolloin tähän hankintaketjuun osallisena olevien pk-yrityksien on täytettävä nämä kriteerit. Silloin, kun isot yritykset suosivat pitkäaikaisia sopimuksia sellaisten pk-yritysten kanssa, jotka sitoutuvat vastuullisuuteen ja yhteisiin periaatteisiin, pk-yritykset voivat nähdä vastuullisuuden pitkän tähtäimen investointina. Pienet ja keskisuuret yritykset voivat olla paikallisesti huomattavia hyvinvoinnin edistäjiä ja toimijoita. (Koipijärvi & Kuvaja 2020, 54.)
Pk-yrityksille on olennaista tiedostaa toimintansa sosiaaliset ja ympäristövaikutukset, ymmärtää sidosryhmien odotukset sekä tietää vastuullisuusriskit. Tässä voidaan katsoa mallia yritysvastuussa pidemmällä olevia yrityksiä hyödyntämällä niiden parhaita käytäntöjä ja oppimalla välttämään samat virheet. Yritysvastuu ja sen edellytykset voidaan huomioida jo perustettaessa yritystä, jolloin ne sisällytetään kiinteästi osaksi yrityksen tarkoitusta ja visiota sekä arvoja, jotka toimivat strategian suunnittelun pohjana. Yritykset saavat itselleen sekä taloudellista hyötyä että kilpailuetua, kun tuottavat hyötyä yhteiskunnalle. (Koipijärvi & Kuvaja 2020, 54.)
Kirjoittajat
Pia Tiainen
Erika Saukonoja
LÄHTEET
Koipijärvi, T. & Kuvaja, S. 2020. Yritysvastuu 2.0: Johtamisen uusi normaali. 2., uudistettu painos. Viro.
Valtioneuvosto 2022. Euroopan komissio julkaisi ehdotuksen EU:n yritysvastuulainsäädännöstä. Viitattu 21.3.2022. https://valtioneuvosto.fi/-/1410877/euroopan-komissio-julkaisi-ehdotuksen-eu-n-yritysvastuulainsaadannosta
Viitala, R. & Jylhä, E. 2019. Johtaminen – Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. E-kirja. Helsinki: Edita. Viitattu 7.4.2022. Saatavissa: https://laurea.finna.fi
Vihreä vastuu 2022. Hanke-esittely. Viitattu 21.3.2022. https://vihreavastuu.fi/tietoja/